Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 46 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza faktorů ovlivňujících reprodukční vlastnosti nandu pampového
Muchová, Tereza
Tato diplomová práce je zaměřena na rozbor dílčích vlivů, které mají dopad na reprodukci nandu pampového. Řeší detailní popis těchto nejčastějších faktorů, kterými jsou ustájení zvířat, výživa, roční období, klimatické podmínky, genetika a následný odchov kuřat. Vynechán není ani anatomický popis reprodukčních orgánů u obou pohlaví a seznámení čtenáře se sociálním chováním tohoto zvířete. Součástí je také etologické pozorování určených jedinců, jež je soustředěno na vliv ročního období a pohlaví vůči různým denním aktivitám. V poslední řadě je provedena analýza vajec, kterou zahrnuje celková snáška samice, líhnivost, oplozenost a embryonální mortalita. Dodatkem k celé práci je doporučení opatření, která by případně mohla pomoci daným chovatelům se zlepšením úrovně reprodukce.
Zařazení barevné pšenice "AF ZORA" s vysokým obsahem antokyanů na parametry užitkovosti nosnic na konci snáškového cyklu
Schořová, Michaela
Hypotézou provedeného pokusu bylo zjistit vliv antokyanů z černé variety pšenice AF Zora na reprodukční parametry nosnic vyřazených z chovu (>72 týdnů věku). Pro pokus byly použito 120 nosnic Rodajlendky bílé a byly rozděleny do dvou skupin – kontrolní a pokusné v šesti opakováních. Pokusná skupina byla krmena krmnou směsí s obsahem 60 % barevné pšenice AF Zora a kontrolní skupina 60 % běžné pšenice odrůdy Vanessa. Pokus trval 18 týdnů během kterých byly sledovány spotřeby krmiva, snáška, kvalita vajec, pevnost kostí, antioxidační aktivita a fytoestrogenní aktivita. Pozitivní vliv antokyanů se průkazně projevil na snášce (P<0,05) u pokusné skupiny, zároveň ale byla u této skupiny o cca 2 g menší hmotnost jednoho vejce a zhoršená kvalita skořápky. Dále u vajec pokusné skupiny byly vyšší haughovy jednotky (P<0,01). Nebyl potvrzen vliv antokyanů na antioxidační aktivitu stanovenou pomocí metody FRAP. Fytoestrogenní aktivita stanovená pomocí exprese mR-NA vitellogeninu (VTG 1 a VTG 2) nebyla potvrzena.
Jako vejce vejci: Ornitologem na zkoušku
Zárubová, Eliška
Pracovní list seznamující žáky základních a středních škol se základními pojmy z oboru ornitologie. Poskytuje úkoly pro pozorování ptáků v terénu.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Kvalitativní ukazatele vajec z různých druhů chovu
HUBKOVÁ, Michaela
Tato bakalářská práce se zabývala vlivem forem chovu na vybrané kvalitativní ukazatele slepičích vajec. Pozorované vzorky vajec pocházely z podestýlkového, výběhového, bio a domácího chovu. Hodnocenými parametry byly - porušenost a čistota skořápky, výška, stálost a poloha vzduchové bubliny, průhlednost a tuhost bílku, pohyblivost a poloha žloutku, viditelnost zárodku, hmotnost, důkaz čištění, výskyt masových skvrn, index žloutku a tuhého bílku, Haughovy jednotky a tloušťka skořápky. Zjištěné hodnoty nebyly významně odlišné a pohybovaly se v blízkosti průměrných hodnot.
Reologické vlastnosti žloutků slepičích vajec v průběhu skladování
Pavková, Lucie
Diplomová práce se zabývá vlivem doby skladování na vybrané fyzikální a reologické vlastnosti žloutku slepičích vajec. Sledovaná vejce byla skladována při teplotě 6 °C po dobu 8 týdnů. V práci je popsán vliv doby skladování na fyzikální vlastnosti celého slepičího vejce, jako je hmotnost a index tvaru. Dle předpokladů byl prokázán úbytek hmotnosti sledovaných slepičích vajec v průběhu osmitýdenního skladování. Dále byl detailně popsán a zhodnocen žloutek slepičího vejce (barva, výška, šířka, hmotnost, index a hustota žloutku). Dle předpokladů nedocházelo k výrazné změně hmotnosti žloutku v průběhu skladování. U indexu žloutku dochází k výraznému poklesu v průběhu skladování. V poslední části měření byly stanoveny reologické vlastnosti žloutku sledovaných slepičích vajec - zdánlivá viskozita, časová závislost viskozity a smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti (tokové křivky). Jednotlivými experimenty bylo prokázáno, že žloutek vykazuje newtonovské chování, a to po celou dobu skladování. Doba skladování má rovněž jednoznačný vliv na tokové vlastnosti žloutku slepičích vajec. Výsledky z jednotlivých experimentů byly zhodnoceny pomocí Ostwald-de Waele (mocninného) modelu.
Vývoj spotřebitelských preferencí na trhu vajec v ČR
Němcová, Monika
Bakalářská práce se zabývá tím, jaké má spotřebitel preference na trhu vajec. Úvodem pojednává o agrárním trhu, specificích poptávky a také vybrané komoditě, tedy vejci. Vejce jsou velmi důležitou potravinou ve výživě, a tak jsou součástí jídelníčku většiny lidí. Cílem práce je zjistit, jaké informace spotřebitele zajímají při nákupu vajec. Tyto informace jsou získány pomocí dotazníkového šetření a jsou zaměřeny na základní charakteristiky, jako jsou cena, barva skořápky, nebo zda jsou informace uváděné na obalu pro spotřebitele dostačující, případně, které další informace by dále uvítali.
Změny mikrobiální kontaminace vajec v průběhu skladování
Zemanová, Aneta
Tato diplomová práce se zabývá změnami mikrobiální kontaminace vajec v průběhu skladování. U testovaných vzorků jsou sledovány následující mikrobiologické ukazatele: celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie z čeledi Enterobacteriaceae, bakterie rodu Enterococcus, psychrotrofní mikroorganismy, kvasinky a plísně. Mikrobiologická analýza byla provedena u vajec zakoupených v tržní síti, pocházejících ze třech různých chovů: chov v obohacených klecích, na podestýlce a ve volném výběhu. Skladování pořízených vzorků je ve třech různých teplotních režimech: při 5 °C v chladničce po celou dobu skladování, při 28 °C v termostatovaném boxu po celou dobu skladování a při střídání skladovacích teplot 5 a 28 °C v týdenních intervalech. Analýza získaných vzorků prokázala, že se CPM statisticky významně nelišil mezi jednotlivými chovy, ani mezi různými teplotními režimy skladování. U vajec pocházejících z podestýlky se prokázalo zvyšování CPM během dlouhodobého skladování (21 dnů). Počet mikroorganismů z čeledi Enterobacteriaceae byl vyšší mezi vzorky vajec pocházejících z podestýlky a volného výběhu. Při hodnocení počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae v rámci teplotního režimu, docházelo k průkaznému rozdílu mezi vzorky vajec skladovaných při 28 °C a při střídavé teplotě. Nejnižší počet bakterií z čeledi Enterobacteriaceae byl zaznamenán u vzorků skladovaných při střídavé teplotě. Dlouhodobým skladováním docházelo u vzorků vajec pocházejících z podestýlky k průkaznému vzestupu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Přítomnost bakterií rodu Enterococcus, psychrotrofních mikroorganismů a plísní byla zaznamenána pouze u nepatrného množství vzorků.
Porovnání kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu
ŠTĚPÁN, Stanislav
Předkládaná bakalářská práce se zabývala porovnáním kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu. K porovnání byly využity vzorky z klecového, halového a volného (domácího) chovu. Z každého chovu bylo použito 10 vajec. Hodnoceny a porovnány byly následující kvalitativní ukazatele - hmotnost vajec, neporušenost skořápky, výška vzduchové bubliny, tvarové indexy (index tvaru a in-dex vejčitosti), výskyt krevních a masových skvrn, index tuhého bílku a žloutku, ja-kost vajec vyjádřena v Haughových jednotkách a tloušťka skořápky. Vejce z jednotlivých chovů byla podobná tvarem, ale nejvíce se lišila velikostí a hmotností, hmotnost byla naměřena od 49 do 91 g. Poškozenou skořápku měly dva vzorky. Výška vzduchové bubliny se pohybovala mezi 2 až 4 mm. Hodnoty indexu tuhého bílku se nacházely v rozmezí 0,06-0,16 a indexu žloutku mezi 0,39-0,51. Haughovy jednotky dosáhly hodnot 74-107. Tloušťka skořápky se nacházela v rozmezí 0,37-0,47 mm. Všechny zjištěné výsledky se pohybovaly v průměrných hodnotách nebo v jejich blízkosti.
Hladina vitaminu D v krvi a její vztah k recidivujícím onemocněním dětského věku
HAVLOVÁ, Adéla
Hladina vitaminu D v krvi, faktory, které ji ovlivňují, a její vztah k opakovaným infekcím jsou opakovaně probírány v tuzemské i zahraniční literatuře. Jedná se o téma, které zasahuje do celé řady oborů, ale především se týká nutrice a pobytu na slunci. Cílem je zmapovat vztah hladin vitaminu D v krvi ve vztahu k opakovaným infekcím dýchacích cest, k jeho suplementaci, k používání ochranných faktorů, k výživě a k pobytu venku v období zimních měsíců. Studie byla provedena na vzorku dětí předškolního věku. Pro hodnocení cílů a výzkumných otázek byla využita data dvou souborů. První soubor 48 dětí měl dvě skupiny. První skupina 21 dětí vznikla ve Waldorfské mateřské škole se sídlem na Rudolfově a druhá skupina o počtu 27 dětí vznikla v nestátním zdravotnickém zařízení se sídlem v Třeboni. Výsledky prvního souboru vyšetření vycházejí z laboratorních hodnot hladin vitaminu D dětí a dotazníkového šetření. Druhý soubor vznikl na podkladě vyšetření hladin D vitaminu za dva roky v nestátním zdravotnickém zařízení. Výsledky druhého souboru vyšetření vycházejí z laboratorních hodnot hladin vitaminu D dětí s opakovanými infekcemi dýchacích cest. Jednalo se o 61 dětí. V souboru se ukázalo, že nebyla zvolena adekvátní metodika, takže některé výsledky jsou rozporuplné. Kladné výsledky se ukázaly při užívání suplementace, častější konzumaci jater, vajec a každodenního příjmu rostlinných olejů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 46 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.